• Καλέστε μας

    +30 23330 27281

  • Βρείτε μας

    Νησέλι Αλεξάνδρεια

  • Επικοινωνήστε

    info@vitrohellas.gr

Awesome Image

Πυκνές φυτεύσεις και καινοτόμα σχημάτα, για πιο κερδοφόρα καλλιέργεια Αμυγδάλου

Δημοσιεύτηκε

Συνέντευξη του Άρη Κωνσταντινίδη * στο περιοδικό Froutonea.


Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Άρη Κωνσταντινίδη, Διευθυντή Πωλήσεων της Vitro Hellas, o οποίος μιλά για τις ποικιλίες που συνθέτουν τις εγχώριες καλλιέργειες και τι κινδύνους εγκυμονούν οι εισαγωγές των ισπανικών ποικιλιών αμύγδαλου στη χώρα μας.

 

  • Κύριε Κωνσταντινίδη, πώς εξελίσσονται οι φυτεύσεις αμυγδαλιάς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;

Το αμύγδαλο είναι ένα προϊόν που έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στα εδάφη της Βόρειας Ελλάδας, καθώς μια μεγάλη μερίδα Παραγωγών έχει επενδύσει στο προϊόν αυτό. Ειδικότερα, η άσχημη πορεία του ροδάκινου - ενός προϊόντος που ήταν άλλοτε ο βασιλιάς των πυρηνόκαρπων στα παραγωγικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, οδήγησε στην αναδιάρθρωση της εν λόγω καλλιέργειας, με αρκετούς Παραγωγούς να στρέφονται στο αμύγδαλο. Κατά συνέπεια, θα λέγαμε ότι οι φυτεύσεις του είναι διαρκώς αυξανόμενες και η μελλοντική πορεία του αμύγδαλου πολλά υποσχόμενη, όσον αφορά στο προσεχές μέλλον.


  • Ποια είναι τα παραγωγικά Κέντρα στα οποία παρατηρούνται οι περισσότερες φυτεύσεις αμυγδαλιάς;

Αναμφισβήτητα, η Θεσσαλία, η Ημαθία, η Πιερία, η Κοζάνη και η Καβάλα. Ωστόσο, είναι μία καλλιέργεια που εξαπλώνεται σταδιακά και σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας.


  • Ποιες ποικιλίες είναι αυτές που ανταποκρίνονται καλύτερα μέχρι στιγμής στις ελληνικές καλλιεργητικές συνθήκες;

Πρόκειται για τις κλασσικές ποικιλίες Ferragnes και Texas. Αυτές ανταποκρίνονται πλήρως στις καλλιεργητικές συνθήκες της χώρας μας. Η Εταιρεία μας μάλιστα, προωθεί μία αυτογόνιμη ποικιλία - κλώνο της Vitro, η οποία βρίσκεται στο στάδιο ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, προκειμένου να αποκτήσει σύντομα τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα.

 

  • Αληθεύει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνουν μεγάλη ζήτηση και οι ισπανικές ποικιλίες;

Ναι, αυτό είναι γεγονός. Παρατηρούμε ότι οι ισπανικές ποικιλίες αμύγδαλου έχουν μεγάλη απήχηση, ωστόσο, η εισαγωγή τους στη χώρα μας, εγκυμονεί κινδύνους. Και με αυτό, εννοώ ότι έχουν παρατηρηθεί κρούσματα ενός βακτηρίου, της λεγόμενης xyllela, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία στα φυτά. Γι’αυτό και θα πρέπει να γίνονται πρόσθετοι και εξονυχιστικοί έλεγχοι στις εισαγωγές υποκειμένων αμυγδαλιάς από την Ισπανία, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους κρούσματα.

 

  • Τι πρέπει να προσέχουν οι Παραγωγοί κατά την επιλογή ποικιλιών, αλλά και κατά την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;

Δυστυχώς, πολλοί καλλιεργητές ενημερώνονται από τα social media και γενικότερα το ίντερνετ, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λάθος πληροφόρηση. Οι βασικές πηγές πληροφόρησής τους θα πρέπει να είναι τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και Ιδρύματα, καθώς και έμπειροι Γεωπόνοι με εξειδίκευση στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, για να επιλέγουν με άρτια κριτήρια τις ποικιλίες που αρμόζουν στις καλλιεργητικές συνθήκες της περιοχής τους. Επίσης, ένα άλλο σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουν μεγάλη βαρύτητα, είναι όταν προμηθεύονται τα δένδρα τους, αυτά να συνοδεύονται απαραίτητα από τιμολόγια, όπου να αναγράφονται οι ονομασίες των ποικιλιών και τα υποκείμενα να έχουν φυτο- υγειονομικά διαβατήρια.


  • Πώς κρίνετε την ανάπτυξη της καλλιέργειας στη χώρα μας, σε σχέση με ό,τι γίνεται στο εξωτερικό; Υπάρχουν πλευρές που μπορούμε να βελτιώσουμε από θέμα κόστους ή ποιότητας, ώστε τα προϊόντα μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά;

Η χώρα μας έχει τις ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και υπερτερεί σε σύγκριση με αρκετές παραγωγικές χώρες αμύγδαλου, παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περιθώρια εξέλιξης, δεδομένου ότι υστερούμε σε άλλα σημεία. Αυτά που πρέπει να προσέξει ο Έλληνας Παραγωγός είναι οι εντατικές καλλιεργητικές φροντίδες στα δένδρα, η άρδευση στα κτήματα και τα θέματα θρέψης, αναφορικά με τις νέες ποικιλίες. Επίσης, δεδομένου του μεγάλου αριθμού παθογόνων βακτηρίων που υπάρχουν στα κτήματα, πρέπει να γίνονται περισσότεροι ψεκασμοί.


  • Κλείνοντας, θα θέλατε να προτείνετε κάποιες μεθόδους φύτευσης, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στη χώρα μας;

Ναι, θα πρότεινα να μπούμε περισσότερο σε πιο πυκνές φυτεύσεις και να κάνουμε χρήση καινοτόμων σχημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η καλλιέργεια θα είναι περισσότερο κερδοφόρα.



* O AΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Α.Π.Θ., M.B.A.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ,, ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ & ΑΚΤΙΝΙΔΙΑΣ  - ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.



ESPA 2021